Monday, November 15, 2010

9 RAHSIA PERSAHABATAN KEKAL SEPANJANG HAYAT

Posted by Hadilah at 10:36 PM 0 comments
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَـنِ الرَّحِيمِ
Dalam menjalinkan hubungan persahabatan memang sukar untuk menjaga hati dan perasaan seseorang sahabat. Kadang-kala apa yang dilakukan ada sahaja yang tidak kena dan kemudian timbul cakap-cakap belakang menyatakan rasa tidak puas hati. Namun kita harus sedar sebagai insan biasa kita tidak sempurna. Oleh itu, sikap saling hormat-menghormati, berterus-terang dan saling percaya penting dalam menjaga hati seseorang sahabat. Semak beberapa tips di bawah bagaimana cara untuk kita menjaga hati seseorang sahabat:


JANGAN LEMPAR PENGHINAAN
Jangan sesekali merendahkan, mengejek dan menghina sahabat dalam bentuk apa pun, baik tentang keperibadian, bentuk fizikal, keadaan sosial dan sebagainya. Elakkan bersikap demikian kerana tidak ada masalah yang selesai dengan penghinaan dan mencela, bahkan yang ada nanti hanyalah perasaan sakit hati serta rasa dendam antara satu sama lain.

JANGAN CAMPUR URUSAN PERIBADI
Jangan dan jika boleh cuba elakkan mencampuri urusan peribadi sahabat yang tidak ada manfaatnya jika kita terlibat. Seperti yang kita maklum, setiap individu mempunyai urusan dan masalah peribadi yang kadang-kala tidak boleh diceritakan walaupun dengan sahabat sendiri. Ia adalah sesuatu yang sangat sensitif dan jika tersalah cakap boleh menimbulkan kemarahan sahabat.

JANGAN MENYAMPUK APABILA BERCAKAP
Sungguh tidak sopan apabila kita bercakap kemudian tiba-tiba dipotong dan disangkal. Latihlah diri kita untuk bersabar dalam mendengar dan mencelah perbuatan dengan cara terbaik dan pada waktu yang tepat dan sesuai.

JANGAN BUAT PERBANDINGAN
Jangan sesekali membandingkan jasa, kebaikan, penampilan, harta, kedudukan seseorang sehingga sahabat yang mendengarnya merasa dirinya tidak berharga, rendah diri atau merasa terhina.

JANGAN MEMBELA MUSUHNYA, MENCACI KAWANNYA
Setiap orang memiliki sahabat yang disukainya dan dibenci. Membela musuh boleh dianggap menyokong musuhnya itu, begitu juga jika kita mencaci sahabtnya bererti kita memusuhi dirinya. Bersikap neutral jika kita inginkan kebaikan daripada semua pihak. Apa yang penting kita perlu meramaikan kawan bukan memperbanyakkan musuh.

JANGAN ROSAKKAN KEBAHAGIAANNYA
Apabila sahabat kita sedang bersuka cita, bergembira dan berbahagia, janganlah melakukan tindakan yang boleh merosakkan kebahagiaannya itu. Sebagai contoh, ada seseorang yang berasa gembira dan teruja kerana menerima hadiah dari luar negara, padahal kita tahu bahawa barang tersebut buatan tempatan dan mungkin ada dijual di pasar raya. Maka kita tidak perlulah menyampaikan perkara tersebut kepadanya.Biarlah dia gembira dengan hadiah yang diterimanya itu.

JANGAN UNGKIT KISAH LALU
Ingatlah setiap orang memiliki rahsia dan kesilapan yang tidak mahu diceritakan kepada orang lain, begitu juga dengan diri kita sendiri. Oleh itu, jangan lah cuba untuk mngungkit dan menceritakannya kepada orang lain. Takut ia akan menyakiti hati sahabat dan menjejaskan ikatan persahabatan hanya kerana telah membongkarkan kekurangan yang dimilikinya.

KAWAL KEMARAHAN DENGAN BAIK
Apabila kamu marah, maka berhati-hatilah kerana kemarahan yang tak terkawal boleh mempengaruhi tingkah laku dan percakapan. Jika kemarahan tidak dikawal dengan baik, takut akan melukai hati sahabat seterusnya menghancurkan hubungan baik dengannya. Kawal amarah dengan sebaik mungkin dan jika ia tetap terjadi, lontarkanlah kata-kata yang tidak mungkin melukai hati sahabat. Cuba redakan kemarahan dalam masa yang singkat dan pohonlah kemaafan dan seandainya kata-kata yang diluahkan itu dirasakan keterlaluan.

JANGAN KETAWAKAN SAHABAT
Jangan mentertawakan sahabat kerana kekurangan yang dimilikinya. Ini termasuklah kekurangan daripada segi penampilan, rupa, bentuk badan, dan sebagainya. Ingatlah ketawa yang berlebihan dan tidak kena pada tempatnya akan mengundang rasa sakit hati sahabat.

:. JANGAN , JANGAN DAN JANGAN...haiihh...berapa kali nak ulang kan..apa-apa pun sama-samalah kita kongsi tips persahabatan ni..dikesempatan ini pun aku nak mintak maaf sangat-sangat kat semua yang bergelar sahabat mahupun kawan aku, if selama ini ada menyakitkan hati..maafkan aku yer..(macam raya lah pulak!hahaha!)MAAFKAN aku walaupun kita tak sempat bersua-muka...hope cara ni dapat melapangkan dada,bagi kebahagiaan kat kita semua.. (macam makan dalam plak aku kan..ooopsss!!hehe)oh yer...korang tuh taknak minta maaf kat aku ke?hihi..takut?malu?or tak tahu or buat-buat tak tahu??kweng3x...jangan risau... AKU MAAFKAN DAH..LAMA DAH..masing-masing ada haluan sendiri kan..teruskan dan berbahagialah..hehe..^_^ memaafkan kesalahan orang lain dan berharap turut dimaafkan.kerana perjalanan ke syurga kelak tak ada penghalang...pernah tak dengar kisah seorang hamba yang melangkah ke syurga tapi,time nak masuk tu tak dapat...stop depan pintu syurga..rupa-rupanya ada orang lain tak maafkan dia...huhu...nauzubillah min zalikh... sesiapapun tak nak jadi macam tu..huhu..owh yer...tips ni aku dapat dari majalah Dara.com..sharing is caring kan? ^_^ LOVE YOU ALL..daaa~

Sunday, November 7, 2010

^_^ saya SUKA jadi CIKGU ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Posted by Hadilah at 10:43 PM 6 comments
Awalan...mulakan segalanya dengan:



بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَـنِ الرَّحِيمِ


Assalamualaikum..hye..hye...hye..! lama dah tak ada new post..kali ni nak tulis pasal cikgu plak lah... :-) "saya suka jadi cikgu" ..ya..aku suka sangat jadi cikgu..tak tau lah kenapa.. ^_^ ngee~ by the way..ada lah dalam 2 bulan pengalaman mengajar as cikgu ganti..ok lah tu...dapat gak merasa jadi cikgu kan...maybe nak sangat merasa.. (omang aiii...sekali dapat,amek ko..rasakan) ALLAH mendengar setiap keinginan hati rite...Dia akan beri apa yang kita perlu.. Alkisahnya...sekolah pertama yang aku mengajar dan dipanggil "cikgu" (actually 'kakak' diorang nak panggil pun tak apa..'mak su'?ok gak...hehe...anak buah aku yang 1st pun form 3 now ni) adalah S.K.S.K.. Sekolah Kebangsaan Sungai Kelamah (F), Gemas..Negeri Sembilan (complete!hehe) paling tak lupa..semeja dengan bekas cikgu aku...cikgu KH aku masa darjah 3,4.(haaa..cikgu..kito semejolah..haha) best...pagi-pagi dah kena lah bangun kan..(macam gi sekolah la katakan) hihi.. Dan,dan bertambah best lagi time aku mengajar tu kena plak dengan bulan sambutan hari guru..waaa...memang merasa habes laa...terasa macam betol-betol lak jadi cikgunya.. "terharu kakak" huhu~ ^_^. Dah..jom tengok gambar lah ye..






: cikgu dan murid-murid..haha..akak and adik jer ni..
relax-relax..berebut nak amek gambar sama-sama ye..




: aihhh...anak murid aku ni..haha..lain plak keje ea.




: haa..ni ngan cikgu azril..sempoi..haha..belakang tu
GPK koko..cikgu mazelan.. ^_^



: ok..ini dia barisan guru-guru dan staff yang involved time
gotong-royong.. ^_^




: ok..ini pulak senaman pagi-pagi..menari beb! haha




: sporting gak aku ni kan..haha



: aktiviti padang..huh...lame tak sukaneka ni..



: go hadilah go! hehe...shoooooott! focus beb!



: with cikgu-cikgu..and guru besar sekali..hehe



: anak-anak murid buat persembahan ni...^_^
laaaayaaaaann~




: yeaaayyyy!!!! cikgu dapat hadiah!
hahaha...jangan jeles ye..haha..lawak je an..



heppp pening!! ^_^ ..kesabaran tu penting kalau nak jadi cikgu ni...macam-macam kerenah kena face...sobarr! ada gak lah aku "ter" rotan coz degil sangat..dah termanjakan naik lemak plak mereka...( haaa...aku garang tau!haha)..best...kenangan..macam-macam..betollah...pengalaman itu mendewasakan..dan yang pasti aku dapat rasa macam mana yang cikgu-cikgu aku dulu didik aku..hebat seorang guru ni..mampu kawal dan mendidik..masa hari guru tuh..ada gak anak-anak murid yang bagi aku hadiah.."terharu sangat" sebab dorang tulis " CIKGU,SAYA SAYANG CIKGU..TERIMA KASIH CIKGU" yaa! ucapan keramat yang aku sendiri dah rasai...dan memang ternyata hadiah tu tak penting...tapi dengan ucapan tu memang bermakna.. :-)


ada pulak tulis macam ni : kepada :- (nama dia) , daripada: (cikgu dila).. hukhukhuk...tengok betol-betol...budak kelas mana ni...kelas tahun 3?? hahhh...akulah cikgu B.MELAYU diorang...walllaaawehh..hahahaha... (tak dapek den nak nolong do)..hmm...rindu pulak dengan mereka..kejap sangat masa tu berlalu..credit to Cikgu Amy sebab banyak bagi tunjuk ajar and masa first daftar tu kenal dengan kak amy dulu..(thanks a lot sis! ^_^ ) excited pulak kan...aku minat kot tu yang excited sangat ni...maybe orang lain tak heran sangat pon kan..haha...hmmm...baru isi borang G.S.T.T.. and submit...doakan aku dapat tau jadi guru sandaran plak...amin! ok.lahhh...ngantuk dah! nak tido...penat picnic kat PD tak hilang lagi..OOOpSSSsss!! hehe...nak tau?nantilaahh... ^_^

Sunday, October 17, 2010

ღ BE STRONG ღ ღ

Posted by Hadilah at 12:34 AM 3 comments

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَـنِ الرَّحِيمِ


Everytime you feel like you cannot go on

You feel so lost

That your so alone

All you is see is night

And darkness all around

You feel so helpless

You can’t see which way to go

Don’t despair and never loose hope

Cause Allah is always by your side

Insha Allah x3

Insya Allah you’ll find your way

Everytime you commit one more mistake

You feel you can’t repent

And that its way too late

Your’re so confused, wrong decisions you have made

Haunt your mind and your heart is full of shame

Don’t despair and never loose hope

Cause Allah is always by your side

Insha Allah x3

Insya Allah you’ll find your way

Insha Allah x3

Insya Allah you’ll find your way

flowers Pictures, Images and Photos


Turn to Allah

He’s never far away

Put your trust in Him

Raise your hands and pray

OOO Ya Allah

Guide my steps don’t let me go astray

You’re the only one that showed me the way,

Showed me the way x2

Insha Allah x3

Insya Allah we’ll find the way


Tuesday, October 5, 2010

♥ STUDY BEFORE YOU LOVE SOMEBODY ♥

Posted by Hadilah at 8:47 PM 0 comments
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَـنِ الرَّحِيمِ



Assalammualaikum...hello there..wallaaawehh... "STUDY BEFORE YOU LOVE SOMEBODY". Biasa lah dengar..Masa kecik-kecik dulu dah tau dah...dalam perot mak?pon dah tau dah...but, me? " LOVE SOMEBODY WHILE STUDY" haha!. rosak! memang rosak.. ^-^ umum kan..biasalah tu...tak ada siapa pun boleh terlepas dari cubaan/dugaan/cabaran/ujian CINTA ni.." orang nak awek...dia pun teringin nak awek...orang nak balak...dia pun teringin gak nak berbalak".. DUNIA..macam-macam..CEMBURU..tengok orang ada pasangan..(cakap macam tak ada plak kan??) hehe.. WHATEVER... teringat pesan mak aku masa aku buat Diploma dulu...awal-awal masuk kolej...mak : " ADIK, JANGANLAH BERKAWAN SANGAT DENGAN LELAKI NI WAKTU BELAJAR NANTI KECEWA SUSAH"... me: "ok mak..kawan je tak apa kan?" AKU DAH HABES DIPLOMA...apa yang aku dapat? "SEGULUNG KEKECEWAAN" hahaha! relax ..take it easy..ada hikmah disebalik kejadian..buat kita tambah matang... ^_^

KALIS CINTA WEH ! HAHA..



Saturday, October 2, 2010

♥ USIRLAH KEKOSONGAN DENGAN KESIBUKAN ♥

Posted by Hadilah at 10:37 PM 0 comments

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَـنِ الرَّحِيمِ
urrmm...selalu tak korang rasa KOSONG? or mungkin BOSAN? normal kan rasa tu..tapi ini kalau dah memang tahap BOSAN GILER tak tau lah nak cakap apa...mungkin tak buat apa-apa ataupun terlalu ikotkan perasaan sampailah sume benda jadi tak buat..kadang-kadang kalau tension tu pon leh jadi punca.ok,now aku nak kongsi apa yang aku da baca..hope,sama-sama dapat manfaat..

SOURCE : LA TAHZAN [Dr. 'Aidh bin 'Abdullah Al-Qarni]

Orang-orang yang banyak menganggur dalam hidup ini, biasanya akan menjadi bahan gossip dan desas-desus yang tidak bermanfaat.Itu, kerana akal fikiran mereka selalu melayang-layang tidak tahu arah.Dan...

mereka suka tinggal bersama mereka yang selalu ditinggalkan (kerana uzur).....(At-Taubah: 87)

Saat paling berbahaya bagi akal adalah manakala pemiliknya menganggur dan tidak berbuat apa-apa.Orang seperti itu ibarat kereta yang berjalan dengan kecepatan tinggi tanpa pemandu; akan mudah terhuyung hayang ke kanan dan ke kiri.

Apabila pada suatu hari anda mendapati diri anda menganggur tanpa kegiatan, bersiaplah untuk bersedih, gundah dan cemas! Sebab, dalam keadaan kosong itulah fikiran akan menerawang kemana-mana dari mengingat kegelapan masa lalu, menyesali kesialan masa kini, hingga mencemaskan kelamnya masa depan yang belum tentu anda alami. Dan itu membuat akal fikiran anda tidak terkendali dan mudah terlepas dari kawalan. Maka dari itu, saya nasihatkan kepada anda dan diriku sendiri bahawa mengerjakan amalan-amalan yang bermanfaat adalah lebih baik daripada terlarut dalam kekosongan yang membinasakan. Kesimpulannya: membiarkan diri dalam kekosongan itu sama halnya dengan bunuh diri dan merosak tubuh dengan dadah.

Waktu kosong itu tidak ubahnya dengan siksaan halus di penjara Cina; meletakkan si tahanan itu di bawah paip air yang hanya dapat menitiskan air satu titis setiap minit selama bertahun-tahun. Dan dalam masa penantian yang panjang itulah , seseorang menjadi stress dan gila.

Menganggur dapat melalaikan diri, dan sunyi dari kegiatan merupakan pencuri professional, sedangkan akal anda adalah perwira yang dapat melawan dan mengoyak pertempuran khayalan ini.

Kerana itu,bangkitlah sekarang juga; kerjakan solat, baca buku, bertasbih, mengkaji, menulis,mengemaskan meja kerja, mengemaskan bilik tidur, atau berbuatlah sesuatu yang bermanfaat bagi orang lain untuk mngusir kekosongan itu! Ini kerana aku ingin mengingatkan anda agar tidak berhenti sejenak pun dari melakukan sesuatu yang bermanfaat.

Bunuhlah setiap waktu kosong dengan "pisau" kesibukan! Dengan cara itu, doktor-doktor dunia akan berani menjamin bahawa anda telah mencapai 50% dari kebahagiaan. Lihatlah para petani, nelayan dan para buruh kasar, mereka dengan ceria mendendangkan lagu-lagu seperti burung-burung di alam bebas! Mereka tidak seperti anda yang tidur di atas katil empuk, tetapi selalu gelisah dan mengalirkan air mata kesedihan.


Tuesday, September 28, 2010

RiNDU

Posted by Hadilah at 2:20 AM 7 comments

"ano,kite lompat ea...OK, U JUMP..I JUMP! hehe...pegang tangan tau..jangan lupe baca Bismillahhirrahmanirrahim... :-) ok...jom lompat!"



"melompat lebih tinggi?Bam,apesal ko lak yang tinggi lompatan nye tu?sepatotnye bukan aku ke?hehehe....konpius neh...apesal plak kepala aku macam hilang je?haha..

"ayu and aten...hepi ..hepi!hepi!..kiri,kanan joget.. ewah...ewah...mari kemari!menari bersama kami,kami sangat hepi!kekekeke"


" pekkk! jatoh lagi...aku tak tolak ok!hehe"
AKU RINDU KORANG SANGAT-SANGAT! HOPEFULLY,KITA DAPAT MACAM NI LAGI...AND please la JANGAN KAWEN AWAL SANGAT EA KORANG...HAHA...sapela yang kawen dulu kan?mungkin aten? bam? ayu?ataupon aku??kihkihkih...miss you olz! muuaahhhxxss!

there

Posted by Hadilah at 1:49 AM 0 comments
aku berlindung kepadaMu Tuhan..dari syaitan yang direjam..
Ya Allah...Ya Tuhan ku Engkau Maha Pencipta Alam..Subhanallah...aku bersyukur yang teramat sangat masih berada di bawah jagaanMu Ya Allah...hmmm...aku sendiri tak pasti apa yang aku maksudkan ni..ok...muhasabah diri...BACK TO THE BASIC AND REALITY OF LIFE...

Monday, September 20, 2010

Jalan ipoh -> B.T.S

Posted by Hadilah at 12:52 AM 0 comments
..huhu...nauzubillah..
drive: sorang..buat uturn..kete laju dari depan..
takot....laju sangat...kalau tak break tadi...tak taulah..
hancur kot...huhu..entahlah..it's really hurt...
YA ALLAH...kuatkanlah hati dan semangat ni..

Tuesday, August 17, 2010

LOVE the way YOU LIE

Posted by Hadilah at 5:17 PM 0 comments

[Chorus - Rihanna]
Just gonna stand there and watch me burn
Well that's all right because I like the way it hurts
Just gonna stand there and hear me cry
Well that's all right because I love the way you lie
I love the way you lie

[Eminem - Verse 1]
I can't tell you what it really is, I can only tell you what it feels like
And right now it's a steel knife in my windpipe
I can't breathe but I still fight while I can fight
As long as the wrong feels right it's like I'm in flight
High off her love, drunk from my hate, it's like I'm huffin' paint
And I love it the more I suffer, I suffocate
And right before I'm about to drown, she resuscitates me, she f**kin' hates me
And I love it, "wait, where you goin'?"
"I'm leavin' you," "no you ain't come back"
We're runnin' right back, here we go again
So insane, cause when it's goin' good it's goin' great
I'm superman with the wind at his back, she's Lois Lane
But when it's bad it's awful, I feel so ashamed I snap
Whose that dude? I don't even know his name
I laid hands on her
I'll never stoop so low again
I guess I don't know my own strength

[Chorus]
Just gonna stand there and watch me burn
Well that's all right because I like the way it hurts
Just gonna stand there and hear me cry
Well that's all right because I love the way you lie
I love the way you lie

[Eminem - Verse 2]
You ever love somebody so much you can barely breathe
When you with em you meet and neither one of you even know what hit em
Got that warm fuzzy feeling
Yeah them chills used to get em
Now you're getting f**kin' sick of lookin' at em
You swore you'd never hit em, never do nothin' to hurt em
Now you're in each other's face spewin' venom in your words when you spit em
You push pull each other's hair
Scratch claw hit em throw em down pin em
So lost in the moments when you're in em
It's the rage that's the culprit, controls you both
So they say it's best to go your seperate ways
Guess that they don't know ya
Cause today that was yesterday
Yesterday is over, it's a different day
Sound like broken records playin' over
But you promised her next time you'll show restraint
You don't get another chance
Life is no nintendo game, but you lied again
Now you get to watch her leave out the window
Guess that's why they call it window pane

[Chorus]
Just gonna stand there and watch me burn
Well that's all right because I like the way it hurts
Just gonna stand there and hear me cry
Well that's all right because I love the way you lie
I love the way you lie

[Eminem - Verse 3]
Now I know we said things, did things, that we didn't mean
And we fall back into the same patterns, same routine
But your temper's just as bad as mine is, you're the same as me
When it comes to love you're just as blinded
Baby please come back, it wasn't you, baby it was me
Maybe our relationship isn't as crazy as it seems
Maybe that's what happens when a tornado meets a volcano
All I know is I love you too much to walk away though
Come inside, pick up the bags off the sidewalk
Don't you hear sincerity in my voice when I talk?
Told you this is my fault, look me in the eyeball
Next time I'm pissed I'll aim my fist at the drywall
Next time there won't be no next timw
I apologize even though I know it's lies
I'm tired of the games I just want her back
I know I'm a liar if she ever tries to f**kin' leave again
I'ma tie her to the bed and set this house on fire

[Chorus]
Just gonna stand there and watch me burn
Well that's all right because I like the way it hurts
Just gonna stand there and hear me cry
Well that's all right because I love the way you lie
I love the way you lie
[End]


Thursday, August 12, 2010

Semangat Oh Semangat!

Posted by Hadilah at 7:07 AM 0 comments
Assalamualaikum...
da lama giler aku tak usik blog ni...da lame gak tak update...pagi-pagi ni plak la otak terpikir nak tulis...nak kata penting tak lah...tapi...macam teruja sikit..weeewwiittt! ;-p Semalam..semalam kan..aku gi kedai gunting rambut...salon la kononnya..sementara tunggu kereta siap tuka minyak hitam...so,amek kesempatan repair rambut jugak! hihi..oh, yaaa...aku bertudung ok! ;-) syok-syok nyonya tu wat pe yang sepatutnya dia buat,tiba-tiba dia tanya macam ni " amoi,you dah ada cinta?" "errr...errr...ntahla nya..." aku pon blurr blurr tak tau nak jawab apa..tak kan terhegeh-hegeh plak nak cakap.."ada nya! ada!" sedangkan aku sendiri tak pasti hidup aku ni..aiihhh...merepek hadilah!

sebelah malamnya cerita lain plak...aku teruja sangat someone membebel kat aku...aku tak tau la kenapa..motivasi kalah Dato' Dr. Fadhilah Kamsah dah aku dengar...aku ni degil sikit (sangat) ;-p .tak makan nasihat orang..huhu..tapi aku tak sangka dia cakap macam tu...kawan-kawan lain penah dah cakap macam tu...tapi dari jenis dia...belum penah cakap macam tu..rasa nak nanges masa tu...tapi..tak boleh!aku tak nak nanges-nanges lagi dah..Dia marah sangat aku down..BOOM! jatuh habes tau tak! aku UP! aku UP! bila down memang down terus!Kau cepat give up apa pasal NOR! pandang depan..aku taknak kau macam ni.coz kau #@$%@&^@%@$@**##$ .tapi kau merendah dan jatuhkan diri kau!"elehh..kau tipu tak payah la pujuk diri aku..aku susah nak percaya dah..trauma!phobia bai!" aku dah tak nak tolong kau macam mana...suma orang dah tolong...kawan-kawan kau ramai kan dah tolong..klau aku da FUCK orang tu..aku dah tak patah balik..aku tak nak jilat ludah tu! eeeyuuukkss!! "aku pon taknak lah"

Dah lewat sangat..nak bangun sahur lagi...nanti nak study..then tido..tiba-tiba dapat mesej:

"aku mengharapkan something daripada kau.kau kena kuat.ingat la apa yang aku cakap kat kau tadi.aku tahu kau boleh buat.terus pandang ke depan k.abaikan yang lepas.ano,ano...kau buat aku gila.."
huwaaaa....aku rasa kau yang buat aku gila...hati aku Allah jer tahu...aku tak percaya dah...serik dah....biarlaa...mungkin dah bahagian aku dapat macam ni..hati aku tetap takleh nak ubah..kuat sangat...susah nak buang..whatever hadilah...STOP it!! jangan rumitkan keadaan lagi...AKU SANGAT KUAT SEKARANG...dulu, "Biar orang buat kita,jangan kita buat orang" sekarang, "JANGAN BIARKAN ORANG BUAT KITA,DAN JANGAN KITA BUAT ORANG"..dah beranikan?Once you play with me...I will play you back!triple ++++ !! haha..semacam jer.. ;-D
ok...aku suka quotation ni...aku copy dari iluvislam.com:

"Wahai wanita solehah,jangan risau akan jodohmu kerana muslimin yang bijaksana takkan terpaut pada wanita hanya pada kecantikan, lirikan senyuman, pada bicara manja yang menggoda atau pada pujuk rayu seorang wanita yang meruntuhkan imannya.Telah tercatat seungkap nama lelaki di Luh Mahfuz untukmu.Cuma peribadinya ditentukan oleh sejauh mana ketinggian peribadimu.Jika kau tetap di atas jalan yang diredhai, InsyaAllah si dia turut di atas jalan yang sama"
semoga NORHADILAH BT HADZIR menjadi wanita solehah..amin..Ya Rabbal aalaaminn..



Thursday, April 29, 2010

20 APRIL 2010

Posted by Hadilah at 5:34 PM 0 comments
kenangan gi Genting..teringat memang geli hati..ni lah kali terakhir keluar same sebelom balik rumah masing-masing..nanti aku upload lagi...tengok mood aku..hihi

Sunday, March 28, 2010

resepi omak den!

Posted by Hadilah at 10:21 PM 1 comments
Ok...testing..testing..harini deela nak kongsi resipi masakan neghori sombilan..belom cuba belom tau,dah cuba kompem jilat ke siku! hehe..lauk ni name nye 'SAMBAL DAUN TEMPOYAK'.but, penah lah tercakap kat member namanye 'sambal daun 7'..hihi...tak pasal-pasal my mak gelak pas dengar deela cakap.My housemate suka giler lauk ni..Ramai gak mintak resepi but! Almaklomlah,i RAJIN sangat masak! hehe.. Ok,stop bercakap tapi gerakkan kerjaan kita yuk!

BAHAN-BAHAN:
1) Daun Mangun
2) Daun Lidah kerbau
3) Daun Pucuk Ubi
4) Petai
5) Daun Pucuk Labu
6) Daun Kunyit
7) Serai
8) Udang/ikan bilis
9) Tempoyak
10) Santan
11) Cili api
12) Kunyit Hidup
13) Asam keping
14) Garam

BAHAN-BAHAN BOLEH DIDAPATI DI PASAR OK? :)
ada gak tanya my mak..'mak,kalau daun takda macam mana?'
'kalau tak ada,pucuk ubi,serai.petai atau daun-daun yang senang dapat pun boleh...tapi kalau complete lagi la SODAAP!!'ok MAK! d'^.^b
[gluupp!omak den speaking!]

Ok! JOM MASAK: [Bismillahirrahmanirrahim]

1) Mula-mula,daun yang 7 jenis tadi tu diracik/hiris halus.Tak yah halus sangat pon takpe.Nanti hancur pulak.


[siap-siap basuh ok,nanti senang keje]


[inilah rupa daun lidah kerbau!] d'^.^b

2) okeh,jom kita gi blend kunyit hidup dan cili api..sukatannya secukup rasa ok!


[cili api agak-agak kalau rasa lidah tu ala-ala mat salleh!] d'^.^b

3) Dah blend masuk dalam kuali.My mak guna kuali godang! iyela...masak banyak!member dah order..hehe..[ehhh...deela tolong jugak time ni!]


[tapis untuk santan..sabar ye!]

4) Mari perah santan! my Mak buat lol...deela tangkap-tangkap gambar aje..hihi...my mak cakap: 'Dik,kau kenapo amek gamba ni?omak blaja masak tak payah guno resipi..Lolap yo mato...jadi!'.[sipu-sipu aje saye] jawab-jawab manje:'mak,alang pandai tak masak lauk ni?dio kan terer!' mak:' alang ekau pon tak goti bona masak lauk ni.masing-masing tau makan yo!' kahkahkahkah....'so,adik la pewaris!' [alang,kau jangan jeles ok! copy je resipi ni..haha]


[inilah santan!heehe..= 3biji kelapa]


[My mak perah santan guna tangan dulu,then blend santan tu!biar pekat dan dapat hasil yang banyak..My mak cakap,kalau banyak santan lagi sedap! ;p ]

5) Jom tenggek kuali atas dapor! hehehe...faham kan bahasa deela?


[ini santan + lada + kunyit]


[ini pulak santan+cili+kunyit+tempoyak+asam keping] Asam keping letak sikit je,juz nak buat lauk ni tahan lama,then letak garam secukup rasa ok! d'^.^b


[ni tempoyak! my maklang yang bagi.nasib baik maklang ade simpan tempoyak lebih.dah la masak ni bukan time musim durian..terima kasih maklang!LOVE U! My Mak pesan, lagi banyak tempoyak laie SODAP! d ^ ^ b yummiii!!]

6) Sekarang masa untuk masukkan UDANG! sedapnye! bau pon dah naik dah...kalau taknak guna udang,ikan bilis pon ok.tapi udang la yang terbaik! d'^^b LAGI BANYAK UDANG LAGI BAGUS! waaa...sedapnyer!!


[ini udang,buang bahagian kepala saje tau!jangan lupe basuh..hehe] d'^.^b my ayah datang dapur dan tengok..'omak ekau ni,kenapo tak lotak udang se'tong'..hahaha..


[Ya ALLAH,sedapnya!!] (o.o)

7) 7 Jenis daun jangan dilupakan ok! hehe...daun-daun masuk last sekali..


[ 7 Jenis daun]


[petai jangan dilupakan!petai termasuk dalam 7 jenis!]

8) Ok, kawan-kawan..tengoklah hasilnya..sedap!! bau masyuk! yummmiii!!Gaul semuanya tadi biar kering..tahan lame!


[dah siap ni!]


[Hidang!seciput je saye nak makan ok!kalau nak buat la sendiri..hehe] sedap! makan dengan roti pon ok! d'^.^b

To my Mak! I LOVE YOU SOOO MUCHHH!! mmuuahhh3x! <3 .Terima kaseh mak!.. Nak tau tak,masa gelombang H1N1 melanda negara dolu [cheewaahh,skema ayat!] deela terkena gak tempias..amek kau!demam seminggu..tak makan.tak boleh makan,tak boleh dengar lagu or pape muzik yang bising!lembik giler time tu [ingat macam nak mati dah]..badan yang menanggung je tau!kau yang tak rasa tu tak payah nak mengata orang![uisshh,emo jap!] At that time my mak masakkan lauk ni,dia nak tengok deela makan,tapi,tetap tak boleh..happy sangat sebab mak!harap dapat jaga mak macam mak jaga adik... I LOVE MAK DAN AYAH! d^.^b
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

♡"keep.your.secret."♡ Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal