Sunday, March 28, 2010

resepi omak den!

Posted by Hadilah at 10:21 PM 1 comments
Ok...testing..testing..harini deela nak kongsi resipi masakan neghori sombilan..belom cuba belom tau,dah cuba kompem jilat ke siku! hehe..lauk ni name nye 'SAMBAL DAUN TEMPOYAK'.but, penah lah tercakap kat member namanye 'sambal daun 7'..hihi...tak pasal-pasal my mak gelak pas dengar deela cakap.My housemate suka giler lauk ni..Ramai gak mintak resepi but! Almaklomlah,i RAJIN sangat masak! hehe.. Ok,stop bercakap tapi gerakkan kerjaan kita yuk!

BAHAN-BAHAN:
1) Daun Mangun
2) Daun Lidah kerbau
3) Daun Pucuk Ubi
4) Petai
5) Daun Pucuk Labu
6) Daun Kunyit
7) Serai
8) Udang/ikan bilis
9) Tempoyak
10) Santan
11) Cili api
12) Kunyit Hidup
13) Asam keping
14) Garam

BAHAN-BAHAN BOLEH DIDAPATI DI PASAR OK? :)
ada gak tanya my mak..'mak,kalau daun takda macam mana?'
'kalau tak ada,pucuk ubi,serai.petai atau daun-daun yang senang dapat pun boleh...tapi kalau complete lagi la SODAAP!!'ok MAK! d'^.^b
[gluupp!omak den speaking!]

Ok! JOM MASAK: [Bismillahirrahmanirrahim]

1) Mula-mula,daun yang 7 jenis tadi tu diracik/hiris halus.Tak yah halus sangat pon takpe.Nanti hancur pulak.


[siap-siap basuh ok,nanti senang keje]


[inilah rupa daun lidah kerbau!] d'^.^b

2) okeh,jom kita gi blend kunyit hidup dan cili api..sukatannya secukup rasa ok!


[cili api agak-agak kalau rasa lidah tu ala-ala mat salleh!] d'^.^b

3) Dah blend masuk dalam kuali.My mak guna kuali godang! iyela...masak banyak!member dah order..hehe..[ehhh...deela tolong jugak time ni!]


[tapis untuk santan..sabar ye!]

4) Mari perah santan! my Mak buat lol...deela tangkap-tangkap gambar aje..hihi...my mak cakap: 'Dik,kau kenapo amek gamba ni?omak blaja masak tak payah guno resipi..Lolap yo mato...jadi!'.[sipu-sipu aje saye] jawab-jawab manje:'mak,alang pandai tak masak lauk ni?dio kan terer!' mak:' alang ekau pon tak goti bona masak lauk ni.masing-masing tau makan yo!' kahkahkahkah....'so,adik la pewaris!' [alang,kau jangan jeles ok! copy je resipi ni..haha]


[inilah santan!heehe..= 3biji kelapa]


[My mak perah santan guna tangan dulu,then blend santan tu!biar pekat dan dapat hasil yang banyak..My mak cakap,kalau banyak santan lagi sedap! ;p ]

5) Jom tenggek kuali atas dapor! hehehe...faham kan bahasa deela?


[ini santan + lada + kunyit]


[ini pulak santan+cili+kunyit+tempoyak+asam keping] Asam keping letak sikit je,juz nak buat lauk ni tahan lama,then letak garam secukup rasa ok! d'^.^b


[ni tempoyak! my maklang yang bagi.nasib baik maklang ade simpan tempoyak lebih.dah la masak ni bukan time musim durian..terima kasih maklang!LOVE U! My Mak pesan, lagi banyak tempoyak laie SODAP! d ^ ^ b yummiii!!]

6) Sekarang masa untuk masukkan UDANG! sedapnye! bau pon dah naik dah...kalau taknak guna udang,ikan bilis pon ok.tapi udang la yang terbaik! d'^^b LAGI BANYAK UDANG LAGI BAGUS! waaa...sedapnyer!!


[ini udang,buang bahagian kepala saje tau!jangan lupe basuh..hehe] d'^.^b my ayah datang dapur dan tengok..'omak ekau ni,kenapo tak lotak udang se'tong'..hahaha..


[Ya ALLAH,sedapnya!!] (o.o)

7) 7 Jenis daun jangan dilupakan ok! hehe...daun-daun masuk last sekali..


[ 7 Jenis daun]


[petai jangan dilupakan!petai termasuk dalam 7 jenis!]

8) Ok, kawan-kawan..tengoklah hasilnya..sedap!! bau masyuk! yummmiii!!Gaul semuanya tadi biar kering..tahan lame!


[dah siap ni!]


[Hidang!seciput je saye nak makan ok!kalau nak buat la sendiri..hehe] sedap! makan dengan roti pon ok! d'^.^b

To my Mak! I LOVE YOU SOOO MUCHHH!! mmuuahhh3x! <3 .Terima kaseh mak!.. Nak tau tak,masa gelombang H1N1 melanda negara dolu [cheewaahh,skema ayat!] deela terkena gak tempias..amek kau!demam seminggu..tak makan.tak boleh makan,tak boleh dengar lagu or pape muzik yang bising!lembik giler time tu [ingat macam nak mati dah]..badan yang menanggung je tau!kau yang tak rasa tu tak payah nak mengata orang![uisshh,emo jap!] At that time my mak masakkan lauk ni,dia nak tengok deela makan,tapi,tetap tak boleh..happy sangat sebab mak!harap dapat jaga mak macam mak jaga adik... I LOVE MAK DAN AYAH! d^.^b
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

♡"keep.your.secret."♡ Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal